Personligt om mig

Jag som skriver i denna blogg heter Inger Lundmark och jag är född och uppvuxen i Sorsele, här skriver jag om mitt arbete som lärare och mina tankar kring det yrket är mina privata.

Jag är utbildad gymnasielärare i svenska som andraspråkslärare, och undervisar inom IM gymnasiet.  Utöver det arbetar jag som samordnare av studiehandledning och är arbetsledare för våra studiehandledare. Jag har även ett uppdrag som samordnare av nyanländas lärande och IKT.

Jag har tillsammans med kollegan Pia Brander, utbildningsansvarig för vår Introduktionskurs för studiehandledare på modersmål. I denna film visar vi hur vår studiehandledareutbildning under hösten 2017 såg ut.

Meriter:

Jag har en lärarexamen för tidigare år, det vill säga årskurs 1-6, med inriktning mot språk- och kultur samt läs- och skrivinlärning. Förutom den inriktningen har jag inom min lärarutbildning 30 högskolepoäng inom specialpedagogik vid Umeå universitet. Jag har även kompletterat min lärarutbildning med en lärarexamen (90 hp) inom svenska som andraspråk.

Som lärare har jag sedan 2009 undervisat inom IM gymnasiet, men även  i  förberedelseklass på högstadiet samt på SFI för vuxna.

Jag har tillsammans med kollegan Pia Brander, utbildningsansvarig på en Introduktionskurs för studiehandledare på modersmål. I denna film visar vi hur vår studiehandledareutbildning under hösten 2017 såg ut.

Meriter:

Jag har en lärarexamen för tidigare år, det vill säga årskurs 1-6, med inriktning mot språk- och kultur samt läs- och skrivinlärning. Förutom den inriktningen har jag inom min lärarutbildning 30 högskolepoäng inom specialpedagogik vid Umeå universitet. Jag har även kompletterat min lärarutbildning med en lärarexamen (90 hp) inom svenska som andraspråk.

Tidigare har jag arbetat med besöksnäring och turism i 15 år, och jag har 30 hp inom företagsekonomi och marknadsföring.  Jag har även arbetat på dataföretaget Vildmarksdata AB. (Som butiksansvarig).

Utöver min lärarutbildning, är jag även svampkonsulent. Utbildningen består av 17,5 hp, via Umeå universitet.  Kurser om svampar, vilka man inte bör plocka, samt hur man tillreder dem. Av och till håller jag (och min sambo) svampkurser. De kurserna handlar mest om att lära sig mer om matsvampar, och hur du tillagar god mat via svamp.

Under en vecka i juni 2017 gick jag en utbildning och kompetensutveckling som bestod av teori och praktik i hur  man undervisa om läsning via metoden ”Reading to Learn, i Policoro Italien. Den utbildningen var delvis finansierad tack vare ett stipendium.

I work as a teacher and educate Young  immigrants in our language, Swedish.
about.me/vindelalvan

Annonser

7 thoughts on “Personligt om mig

 1. Malin

  Jag jobbar som lärare i sva på en gymnasieskola i en mindre kommun. När vi gick på sommarlov i juni 2015 hade vi cirka 30 elever inskrivna på språkintroduktionen och i dagsläget drygt 90 elever. Det har alltså kommit många nya elever den senaste tiden.

  Vi i arbetslaget på språkintroduktionen diskuterar fram och tillbaka hur vi ska dela upp eleverna i våra klasser.

  När eleven först kommer går den cirka 6 veckor i en Sluss-klass, därefter kommer de ut i våra språkintroklasser där elever som varit i allt från 6 veckor till cirka ett år finns. I dessa klasser ska eleverna uppnå målen för åk 3 i sva innan de kan börja i nästa grupp där eleverna ska uppnå cirka åk 8 i sva. Därefter har vi ytterligare en klass där elever läser alla högstadieämnen samt sva mot åk 9.

  Problemet eller rättare sagt svårigheten är den första gruppen, som vi kallar A. När vi nu får så många nya elever blir det mer eller mindre ett ständigt intag i dessa klasser. Vi kommer inte överens hur eleverna ska grupperas. Det förslag som vår specialpedagog kommer med är att vi bara blandar eleverna rakt av i klasserna utan hänsyn till skolbakgrund, svenskkunskaper eller liknande. Jag själv känner att detta inte är så bra, men jag kan ha fel. Att placera elever som knappt kan läsa eller skriva på svenska och som inte verkar förstå enkla frågor på svenska med elever som gått längre i skolan och som trots den korta tiden i Sverige ändå kan läsa och förstå hjälpligt samt kommunicera känns inte så bra. Men som sagt jag kan ha fel.

  Har du några idéer, tankar eller tips?

  Vänligen

  Malin

  Svara
 2. Kirsten Ahlburg

  Hej Inger
  Dejligt at læse at du bruger mine Noa bøger i Lapland. Forlaget Nypon har mange Noa bøger og også opgaver til. Det er godt de gode og lette bøger til nyankomne udlændinge.

  Mh
  Kirsten

  Svara
  1. vindelalvan Inläggets författare

   Hej Kirsten! Vad roligt att du hittade till min blogg! Jag använder Noa böckerna till att läsa och prata om vad som står dina böcker och smatalar om svensk grammatik. Vi klappar takten till stavelserna i dina ord och sätter in meningar i satsscheman samt mycket mer. Eleverna och jag personligen, tycker mycket om dina böcker om Noa!

   Svara
 3. Fredrik Jacobsson

  Hej,

  Jag har precis titta lite på dina sidor och fått några idéer. Jag jobbar med SVA, men är just nu är jag tjänstledig för att läsa min examenstermin på lärarprogrammet.

  Under tiden på SFI har jag utvecklat ett lärarverktyg där lärare kan göra egna självrättande lucktexter med en svenska stavningsfunktion som accepterar ljudenlig stavning.

  I mitt examensarbete undersöker jag en funktion med mitt program i engelska på högstadiet.

  Jag vill gärna visa mitt program – http://www.lucktext.nu – och du kan också få ett testkonto om du är intresserad.

  Mvh

  Fredrik Jacobsson

  Svara
  1. vindelalvan Inläggets författare

   Hej Fredrik! Det låter väldigt intressant men är det kort om tid? Just nu är det mycket att göra på jobbet och på fritiden. Vänligen Inger

   Svara
 4. Inger Andersson

  Hej!

  Tack för pratstunden idag på ombudsutbildningen! Om du vill hitta till min hemsida som är under uppbyggnad så heter den skoltips.se. Det är där jag länkar till din sida om det är ok.

  Hälsningar
  Inger

  Svara
  1. vindelalvan Inläggets författare

   Hej Inger och tack detsamma. Jag känner mig stolt över att finnas med i så fint sällskap som jag gör på din blogg. Jag hoppas vi har chans att prata fler gånger, det verkar spännande det ni utvecklar i Storuman. Vilket bra namn på hemsidan med, skoltips.se!

   Hälsningar Inger L 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s